Világháló cserkészei egyesüljetek!

Magyarország2010-Concordia2010

A Silesia 2008 és a Magyarországi még nevesincs tábor közös blogja, ahol az ötleteket, tapasztalatokat szeretnénk összehozni. Szeretnénk egy alulról szerveződő, legitim (nem csak az OE által legitimált) vezetőséget 2010-re!Ez ám a feladat. Hajrá!

Utolsó kommentek

 • LG 442: concordia.scout.hu/2008/10/21/concorida-riport/ (2008.10.21. 14:11) Egy hivatalos lépés
 • bAndriska: A report már az elnökség kezében van. Ők döntenek arról, h... (2008.10.21. 11:49) Egy hivatalos lépés
 • Ríl: " LG · concordia.scout.hu 2008.08.25. 20:25:39 A concordia... (2008.10.01. 17:50) Egy hivatalos lépés
 • tgabor433: Tényleg fura visszanézni a képeket. Nagyon érdekes, hogy t... (2008.09.30. 00:32) A táborhely képekben
 • Boldi1920: Hát Géza, elárulom, nem vagy ezzel egyedül. Főleg ha ránéz... (2008.09.27. 21:37) A táborhely képekben
 • Géza: Ej, de jó is most nézegetni ezeket a képeket! Meg visszae... (2008.09.23. 11:04) A táborhely képekben
 • Exp: hol érhető el a concordia 210 report? (szept. 1-én) (2008.09.01. 12:05) Egy hivatalos lépés
 • LG: A concordia 2010 Report 1.0 augusztus 31-én fog megjelenni. (2008.08.25. 20:25) Egy hivatalos lépés
 • külképviselet: Írhatnátok már valamit a Silesia-promócióról... Pangás van. (2008.08.24. 21:25) Egy hivatalos lépés
 • NDT: bpannival egyetértek, a név fura, de jó.:-) (2008.07.14. 15:10) Név-eredmény
 • Utolsó 20

Címkék

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Hogyan tovább?

2008.01.18. 11:42 | külképviselet | 5 komment

Az utóbbi állóvizes időkben felmerült több kommentben és egyéb csatornákon is a hogyan tovább kérdése, Quo Vadis 2010?

Megállapítottuk, hogy jelen kis fórumunk lelkes írogatói keménymagja valószínűleg nem elég a világmegváltáshoz, így szélesebb körben is tenni kell valamit.

Felmerültek mindenféle ötletek - levlista, fórum, reklámozás, konferencia. Konrétan egyenlőre nem sok minden, leszámítva Ríl barátunk partizánakcióját, amellyel - némi meglepetésemre - sikerült elérnie az országos vezetés ingerküszöbét is, úgyhogy elvileg nemsoká kijön majd egy név- és jelmondat pályázat.

Mindenesetre nem ártana, ha itt is beszélnénk és ötletelnénk egyet annak módozatairól, hogy hogyan lehetne ezt a mi kis szívügyünket szélesebb körben is szívüggyé tenni.

Jó vizsgázást :)

Címkék: 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarorszag2010.blog.hu/api/trackback/id/tr90301969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ríl25 2008.01.18. 14:25:07

Én is meglepődtem :)

Mindamellett a következőket tudnám mondani, bár van, ami már eddig is elhangzott:

Blog, honlap, portál?
A blogot én kicsit szűknek érzem kiterjedtebb tervezéshez, itt van az, hogy csak néhányan tudnak beírni, jó, kommentekbe végülis bárki. De már most is az van, hogy bizonyos témák összevissza szerepelnek. Én legalább egy fórumot mindenképp szükségesnek éreznék. Annál is inkább, mert a Mo2010hez csak áttételesen kötődő témák is felbukkanhatnának, amiből viszont tapasztalatokat lehetne leszűrni. (pl. rossz élmények korábbi dzsemborikról - és ki lehet elemezni h. mi volt az ok, ami miatt az adott dolog úgy sikerült, ezzel megelőzni, hogy mégegyszer előforduljon).
Nem bánnám, ha volna ennek egy zárt része, de akár az egész fórum zárt lenne, hiszen a szervezés leginkább csak a cserkészekre tartozik (természetesen minden cserkész regisztrálhat, nem őket akarom kizárni hanem inkább a külvilágot).
Esetleg hasznos lenne egy wiki felület (lásd pl. wikipedia.org - melynek a lényege hogy közösen lehet egy adott szöveget írogatni, és nagyobb rendszerbe foglalni, így végül vélhetően mindenki elégedett lesz a végső változattal -bár végeredményben ezt kiválthatjuk valamilyen gugle dokumentummegosztásos dologgal, csak az kevésbé átlátható szerintem-)
Összesítve tehát egy összetettebb portál kéne, a nyitólapján természetesen maradhatna a blog, vagy hírek közzététele a részeredményekről, fejleményekről. A cserkesz.hu ennek bizonyára otthont tud adni. Na ki rakja össze? ;)

Emberek bevonása
Ha a portál megvan, akkor semmi akadálya egy univerzális agymenésnek (bréjnsztorming). Azaz mindenki és minél több mindenki az összes ötletét dobja be a közösbe. Ezt pedig már lehet reklámozni, mára úgy sejtem, hogy az 1000et bőven meghaladó azoknak a magyar cserkészeknek a száma, akik jártak valaha nemzetközi táborban, sokan többön is. Őket kéne többek közt megcélozni. Ha csak töredéküknek van véleménye arról, hogy hogyan képzelne el egy dzsemborit Magyarországon, máris rengeteg lelkes hozzászólónk van.
Nyilván nem ahhoz szólnak majd hozzá a legtöbben, hogy hogyan hidalhatóak át a kulturális különbségek a nemzetközi szervezés során (vö. mostani blog), mert ez már egy összetettebb kérdés, de ha leírja valaki, hogy pl. milyen érdekes (és nálunk is megvalósítható) programon vett részt valamelyik dzsemborin, és mi volt abban a jó/rossz, az a későbbi szervezést ugyanúgy előmozdítja.

Hirdetés minden szinten
A kezdeményezést minden lehetőséget megragadva hirdetni kellene. Levlisták, honlapok, kiadványok, VL, a nagyobb cserkészrendezvényeken saját stand (cserkészbál, cserkésznap), cserkészkonferenciákon előadás, műhely, ha igény van rá akár még külön konferencia is ;)
Ha lesz döntés a név ügyében, netán később még logó ügyben is, meg egy-két konkrétum tisztázódik, akkor már szórólapokkal, akár hivatalos honlapon is lehetne hirdetni a tábort, sőt, akkor már külföldön is.
Minél több embert személyesen megszólítani. Ha a szervezésbe nem is kapcsolódnak be, de eljönnek résztvevőnek, már az is eredmény.

Vezetőség (??)
Előbb-utóbb nyilván lesz ennek a dzsemborinak egy kinevezett vezetősége. Egyébként jó volna inkább előbb, mint utóbb. Amiket fentebb leírtam, azok önműködőek abból a szempontból, hogy tényleges vezetőség nélkül is elindítják a hasznos munkát, és bárki lesz végül a dzsembori dájrektor, tud építeni a már meglévő dolgokra, ugyanakkor nem szűkíti be a mozgásterét. (Végülis a mostani blog is ilyen.)

Miért jó ez az egész?
Bár állítólag megalomán vagyok, az utóbbi KKEJ-k létszáma már 3000 fő körül mozog. Ami azt jelenti, hogy egy ennél kisebb dzsemborit szervezni szerintem 2010-ben már kifejezetten hanyatlást jelentene. Egy ekkora rendezvény (de ha csak 2000 fős, akkor is) kétségtelenül az MCSSZ újjáalakulása óta a legnagyobb project, és ezt jó lenne tudatosítani mindenkiben. A Carpathia annak idején nagyon jól sikerült, és (az időközben növekvő igények mellett) azóta szerintem rengeteg nemzetközi táboros tapasztalat gyűlt fel, úgyhogy az elsőre ijesztően hangzó létszám ellenére egy elérhető célnak érzem egy ekkora tábor megrendezését. Az viszont tény, hogy aki él és mozog, arra szükség lesz, és minél hamarabb meg kellene kezdeni a munkát.

Mikor lesz valami konkrétum?
Azt én is szeretném tudni. A remélt névpályázat csak a legelső lépés, nyilván, hogy amíg nincs felelőse, azaz vezetője az egésznek, addig a fentieken kívül nem igazán lehet továbblépni, mert onnantól már konkrét döntéseket kell meghozni. Vezetők kinevezése pedig gondolom az OE vagy az OKB hatásköre. Ezúton is kérem őket, hogy pörgessék az eseményeket.
Én egyébként nagyon fontosnak érezném, hogy a Szilézián már saját standon legyen hírdetve ez a tábor, mert ennél jobb lehetőség később már nem lesz a lehetséges résztvevők megszólítására.


Végül hogy a blogszerkesztőket idézzem, "Nem én vagyok az észosztó", úgyhogy igazából leginkább az érdekelne, hogy ti hogy látjátok az egészet a fentiekhez képest.

tgabor433 2008.01.18. 20:59:52

Hú. Olyan nagy ez a poszt, hogy tényleg minden bekezdésének külön fórumtéma kéne. Komolyan.

Összefüggéstelen gondolataim:
- portál-ötlet: maximálisan támogatom :)
- Marcin most lett leváltva, fél évvel a tábor előtt. Szerintem ezzel még nincs minden elveszve (működik a hasznos munkát végző szak-munkacsoport hálózat)
- Orbison nem ő vette át a stafétát, hanem talán Perla, de ettől függetlenül támogatom hogy mi határozottabban lépjünk fel a Szilézián
- szerintem ha nem hírdetjük standon a tábort, a "törzsközönség" (V4 cserkészei) akkor is eljön, mert forgóban váltják egymást a szerevző országok (de ettől még hírdethetjük, max több ománi lesz :D)
- az Elnökségben több dzsemet járt vezető van, de megtalálható az ellenpélda is ;) bízom benne hogy felismerik a 2010es tábor nemzeti jelentőségét és időben megteszik a szükséges lépéseket

Szotyi 2008.01.19. 10:24:08

Az ötletekkel teljesen egyetértek, de abban már kevésbé vagyok biztos, hogy ennyire emgrohannák a forumokat az emberek... Ha már a bálon tudnánk hirdetni egy ilyen honlapot, az jó lenne, mert ott aki el tud jönni - ott van. Később a köv bálig nem tudom lessz-e ilyen program, és a levlistákon hírdetés az nem túl "hatékony" szerintem. Csak még nincs se neve, se "stílusa" - bár lehet ez csak nekem hiányzik ilyen rövidtávon :) -, se semmilye enek atábornak, és már így hirdetni... nekem elég cserkészkáoszosnak tűnik a dolog.

A honlappal kapcsolatban... Ha kitaláljuk hogy pontosan mit is szeretnénk, akkor onnantól kezdve megcsinálni már a meló kisebbik fele. Én szívesen foglalkozok majd vele, de az akkor l
egy legfeljebb módosított GLUs forum lessz(pl phpbb, vagy nuke mit a dzsemcsap.hu vagy vmi hasonlo).

Az a baj, hogyha a bálra már hirdetni akarunk bármitis, annyi idő alatt ilyen blogos formában nem sok mindent lehet lefixálni, hogy mit is szeretnénk.

Bezzeg nekem még van egy vizsgám... ^^

Gyombi 2008.02.04. 18:29:53

Gyűlnek itt a jó ötletek, ez jó :)

Valóban, minél előbb tudni kellene a felelős vezetőket, hogy azok elkezdhessék az előkészületeket...
Gondolom megint pályáztatás-versenyeztetés lesz. Reméljük, tényleg meglesz tavasszal ez a "kinevezés", vagy inkább elvállalás. Nem lesz egyszerű a dolog, legalább szűk 3 éves projekt...
Szerintem kulcsfontosságú elkezdeni időben a munkát (tudom, ilyet nem nagyon szokott látni a magyar cserkészközösség...:) :( ), mert korán kapcsolva relatíve kevés energiabefektetéssel nagy "haszon" nyerhető. Például ilyen lehet a Reál által is írt reklámhadjárat a Silesián. Ha ott bekerül a fejekbe, hogy 2 év múlva milyen tábor lesz Magyarországon, s elviszik haza a hírt a csapatokhoz, őrsökhöz, közösségekhez, ahova a mindenféle későbbi meghirdetések ki tudja hány százaléka jut el valójában, már óriási lépést tenne a szervezőgárda a meghirdetés terén.

Szintén az utópia határát súroló elképzelés a gyakorlati munkában részt nem vevők, de korábban hasonlót elvégzők megkérdezése, kifaggatása a tapasztalataikról. Van szerencsénk nem kevés ilyen emberről tudni. Jellemző sajnos, hogy sem használható, átadható tudásanyag (tapasztalat) nem készült (tisztelet a kivételnek, természetesen), sem nem eléggé megszilárdult szokás az elődök megkérdezése. De változtatni lehet ezen is :)

Pozitív lenne szintén, ha lenne valami konferencia-szerűség, ahol bárki elmondhatná ötleteit, vágyait, félelmeit. Egyrészt bizonyára lenne használható információ benne, másrészt jobban közös ügynek érezhetné minden cserkész a dolgot.

Szabó Péter - 400 · http://www.400asok.hu 2008.03.31. 21:55:47

Sziasztok!

Olvasgatom időnként a blogot. Jó, hogy van, legalább ez.

Ide irok sokmindent amit gondolok:
Táborhely: jellegzetes táj kéne, ahol jó progikat kinál a helyszin: sztem Sfajsz nem ilyen, a lagközelebbi
jó progit kináló helyszin oda a Balcsi meg a Mecsek :)
Sfajsz másik hibája az út (belső) gyenge minősége: akik ott voltak, jól tudják h a lajtoskocsi az eső után és
napsütéses időben is rendre elakadt a sár vagy a futóhomok miatt :(
A Bugaci helyszin sok szervezést igényel (nomádnak nomád, nehéz sok jó progit odavinni), de jóval közelebb van, mint Sfajsz.
Pécsett vannak hegyek, ami nagy előny, én személy szerint szivesebben mennék hegyek közé mint dombvidékre v alföldre.
Egy Bakonynak, Bükknek v Zemplénnek örülnék a legjobban, kb ebben a sorrendben. Művészetek völgyére vagy Miskolc-Lillafüred
természeti adottságaira, esetleg a Zemplén váraira is lehetne progikat épiteni.

Programok: kellene olyan progi, ami attól jó, mert sokan vagyunk. Több is, ne csak 1-2 mint anno Sfajszon. Kell olyan is,
ami valamiért reklámértékkel bir, 'eladható' a helyi és/vagy az országos sajtóban: ezzel rengeteget nyerhetnénk sztem.
Például valami emblematikus dogot rendbetehetnénk: mondjuk egy fából készült kilátót valamely hegycsúcson.
Én a nemzetközi őrsök pártján vagyok, ha versenyeztetjük a népet, akkor feltétlen vegyes csapatok legyenek, ne legyen
'nyertes' meg 'vesztes' nemzet a tábor végére.

Logisztika: a közlekedés reálértékben nagyon megdrágult, egyre többet számit h Pécs messze van: csak akkor legyen
ott, ha sikerül remek helyszint találni a Mecsek vmely szép vidékén. Mondjuk Pécsett ha az autópálya megépül, előbb
lenn lehet lenni, mint Sfajszon.

Média: Martos Marcival is beszélgettem már erről, s a blognak is több aktiv médiás szereplője van: szóval az alapok jók,
ha rá tudunk feküdni új 'arcok' kinevelésére, megoldható az emberi erőforrás kérdése.

Más szakterületeken is ez a helyzet: arra kell törekedni, hogy a most 16-18 évesek közül minél több 'szakbarbárt' neveljünk
ki (cserónap, Silézia, X. ker KNT stb kapcsán figyelni kell erre!).

Vezetőség: Jó lenne olyan vezetőség aki tényleg végigcsinálná a 2-3 éves előkészitést, ez azonban nehéz kérdés, mert
ugye az ifjuság nem arról hires, h 2-3 évre biztosra látja előre az életét. Talán a főbb posztokra párban vagy 3 fős
csoportokban kéne vezetőket keresni (ez igaz a parancsnokra is: legyen kezdettől fogva legalább egy helyettese sztem).
Jó lenne a pályázatokat (legalább a nyerteseket) nyilvánossá tenni, minden szakterületen dolgozó vezetőtől telefonos
és e-mail elérhetőséget elvárni (tehát a vezető kifelé és befelé képviselje a szakterületét, és ne egymaga küzdjön
tengernyi feladatával s emellett kommunikálni se maradjon ideje), valamint az anyagi felelősség kérdése is az elején
tisztázandó kérdés. Még vmi: vonjunk be 'sokféle' embert, a 'szokásos VK-szervezők' vagy 'dzsemesek' vagy 'ez vagy az előző
elnökség emberei' önmagukban kevesek ehhez. Mindenkit integrálni kell, aki elérhető.

Név: az legalább halad, remélem ötletes pályázatok születnek. Sokat számit a jó logó meg név. (jó példa a rubikkocka
a jubileumi dzsemen - hátha már 2006-ban meglett volna...)

Hát ennyi.

Ápr 11-én nem leszek ott (esetleg későbbtől), mert épp repjegyet veszünk majd egy másik projekthez (MIC 2008).
Irjanak ide összefoglalót, akik mennek!