Világháló cserkészei egyesüljetek!

Magyarország2010-Concordia2010

A Silesia 2008 és a Magyarországi még nevesincs tábor közös blogja, ahol az ötleteket, tapasztalatokat szeretnénk összehozni. Szeretnénk egy alulról szerveződő, legitim (nem csak az OE által legitimált) vezetőséget 2010-re!Ez ám a feladat. Hajrá!

Utolsó kommentek

 • LG 442: concordia.scout.hu/2008/10/21/concorida-riport/ (2008.10.21. 14:11) Egy hivatalos lépés
 • bAndriska: A report már az elnökség kezében van. Ők döntenek arról, h... (2008.10.21. 11:49) Egy hivatalos lépés
 • Ríl: " LG · concordia.scout.hu 2008.08.25. 20:25:39 A concordia... (2008.10.01. 17:50) Egy hivatalos lépés
 • tgabor433: Tényleg fura visszanézni a képeket. Nagyon érdekes, hogy t... (2008.09.30. 00:32) A táborhely képekben
 • Boldi1920: Hát Géza, elárulom, nem vagy ezzel egyedül. Főleg ha ránéz... (2008.09.27. 21:37) A táborhely képekben
 • Géza: Ej, de jó is most nézegetni ezeket a képeket! Meg visszae... (2008.09.23. 11:04) A táborhely képekben
 • Exp: hol érhető el a concordia 210 report? (szept. 1-én) (2008.09.01. 12:05) Egy hivatalos lépés
 • LG: A concordia 2010 Report 1.0 augusztus 31-én fog megjelenni. (2008.08.25. 20:25) Egy hivatalos lépés
 • külképviselet: Írhatnátok már valamit a Silesia-promócióról... Pangás van. (2008.08.24. 21:25) Egy hivatalos lépés
 • NDT: bpannival egyetértek, a név fura, de jó.:-) (2008.07.14. 15:10) Név-eredmény
 • Utolsó 20

Címkék

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Kérdések a cserkészetünkkel kapcsolatban...

2007.12.11. 23:35 | bAndriska | 7 komment

Már régóta rágódom egy olyan kérdéskörön, mely szerintem most kezd el aktuálissá válni. Ezt azért írom le, mert  szeretném vitára bocsátani, hogy mennyi fantázia van a mi kezdeményezésünkben.

Egyre többet hallhatunk web 2.0-ról, bottom-up (alulról szerveződő) kezdeményezésekről, az egyén kreativtásáról, pluralitásról. Van szerencsém a szociológiai aspektusból nézni ezt. Egyre többet foglalkoztat a gondolat, hogy mennyire megvalósítható ez egy hierarchikus szervezetben, mint a cserkészet?! Mennyire van kiugrási lehetőség egy jó ötletnek, egy alkalmas személynek?!
Nézzük meg elősször a struktúrát melyben dolgozunk: a cserkészet egy szigorúan értékközpontú és hierarchikusan szerveződő mozgalom. Konzervatív és értékracionális. (Megkérem a kedves Olvasót, hogy ne szörnyülködjön és ne gondolja, hogy a liberalizmus már a spájzban van). Tipikusan olyan szervezet, mely nehezen mozdul el abból az irányból ahova éppen tart, ha jó az az irány, ha nem. Tipikusan olyan szervezet, melynek nagy alakjai valamikor valamit meghatároztak, melyről a szervezet tagságának nagy részének csak homályos fogalmai vannak. Pl: mindenki Teleki Pálról, Sík Sándorról beszél, akik kétségtelenül nagyon nagy alakjai voltak cserkészetünknek, de azt, hogy ők mit is mondtak és mit is képzeltek az emberek nagy része a st-ben tudja meg-vagy még ott sem-ezt nem tudom (még). Persze kétségtelen, hogy az emberek nagy részét talán nem is érdekli. Viszont így abban a hibában vagyunk, hogy a gyökereink nem letisztázottak a céljainkról nem is beszélve. Talán az STBs múltam kisért, de nem igazán tudom, hogy haladtunk előre evvel azóta. Megyünk a bipi-i úton és a telekipálin és ragaszkodunk hozzá anélkül, hogy tisztában lennénk vele. Szeretem ezt az értékközpontú szemléletet, de egy átgondolás letisztázás ráférne.
A másik, hogy a nagy teoretikusok, és megmondó emberek  jó 60 éve éltek. Mit tudunk mi itt 2007-ben, 08-ban 2010-ben csinálni? Persze sok mindent de miért van, hogy fogyunk és a 18-25 éves vezető réteg folyamatosan csökken? Ezt csak egy keresztmetszetben empirikusan észleltem, szóval ebből általánosítottam, nem kell szentírásnak venni. Mit tudnánk tenni, hogy a cserkészetet minnél több ember ismerje, csinálja. Vagy elit mozgalom maradunk (jelzem ez inkább Budapestre jellemző) és egy szűk, pár ezres rétegen keresztül akarunk kifejteni hatást, vagy létrehozunk egy olyan cserkészmodellt, mely nem csak az egyházi iskolák padjaiból merít, hanem kivisszük a társadalomba. Egy fontos mottó lehetne az elkövetkező évekre, hogy "a legjobb alternatívának lenni". Ez magyarul talán annyit tesz, hogy keljünk versenyre a gyerekekért az otthon  számítógépezéssel, bandázással szemben stb.
Persze ehhez elengedhetetlen egy szakmai és lelki megújulás. Elengedhetetlen az, hogy olyan vezetőink legyenek, akik hitelesek emberileg és szakmailag is. Egy olyan vezetői elitre van szükség melyet nem lehet pl az INSIDE blogban még a gyanú árnyékával sem illetni.
Azt gondolom, hogy ehez egy olyan megoldás kinálkozik, melynek talán ez a blog és ennek a blognak a közössége lehet az úttörője. A megoldási javaslatom: álljunk össze, ötleteljünk, szerveződjünk, és gyakoroljunk kontrollt a minket érintő dolgokra. A nyájas olvasó azt hiheti, hogy itt most MCSSZ elnöki babérokra törünk, pedig szó sincs róla. Amit szerintem tenni tudunk, hogy egy nemzetközi táborral vagy kerületi táborral vagy ilyesmivel kapcsolatban kontraszelekció nélkül (azaz a OE rostától független,alulról legitimált) állítunk ki egy koncepciót és egy staffot, mely szeretné megvalósítani. Azt hiszem, hogy nem csak a felső vezetésben szabadna az egyéni kezdeményezéseknek teret adni, hanem már akár az őv szintjén is. Nehogymá csak a st legyen cserkész....

Kérdés az, hogy mennyire lehetséges ez, mennyire tudjuk majd megvalósítani egy hierarchiában. Izgalmas kihívás és úgy érzem, hogy érdemes belevágni.
De a döntés nem az én kezemben van-hála Istennek. Itt egy alkalom,hogy nem csak az igen és a nem közül választhassunk, hanem mi alakítsuk a körülményeket.

Címkék: ma vita cserkészet

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarorszag2010.blog.hu/api/trackback/id/tr27261001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buday Barnabás 2007.12.12. 04:31:24

Szia Bandriska!
Jó látni az aktívitást!
Nyilván arra reagálok, ami megütött: nem értem miért hangsúlyozod ennyire, hogy itt aztán igazi alulról szerveződés működik? Hol nem? Soha nem értettem miért jó, ha a különböző kontingensek egyfajta "állam az államban"-ként működnek? Hangsúlyozod a hierarchiát - de nem értem milyen intézkedést, másokra eröltetett központi akaratot kifogásolsz? A lehető legtöbb fórumon kérjük a segítséget, hogy tudjunk végre valamit tényleg csinálni!
Sokkal nehezebb konstruktívan kritizálni - "Fikázni könnyű, alkotni nehéz!" /Geszti P./ -, mint a saját ambíciónak és a másoktól való független aktívitásnak helyet találva egyéni utakon járni.
Remélem nem értettem félre a gondolataid. Kiváncsian várom a válaszod:
Barnabás,
de akár írhatnám azt is: OE :)

bAndriska 2007.12.12. 08:33:46

Kedves Barnabás!
Még melegében válaszolok. Nagyon örülök, hogy olvastad a kis eszmefuttatásomat.Nem volt szándékomban "megütni" sem téged sem mást. Viszont én itt az írásomban nem egy magyar silesia, orbis vagy jam kontingensről beszélek, hanem arról, amiért ez a blog alakult. Alulról szerveződni annyit jelent az én olvasatomban pl egy csapatra lebontva, hogy cspk nem egymaga határozza meg a csapásirányt, henem kikéri a véleményeket-őv-két, és még akár a cserkészekét is-és itt jön be a demokratikus és hierarchikus szervezet kérdése. Hogyan legyünk demokratikusok mikor hierarchikusok vagyunk?Hol van az egyensúly?stb.Egy nem hivatalos fórumról, ahol lehet ötletelnni és itt nem csak a st-k hanem őv-k vagy akár "köz cserkészek" is szóhoz juthatnak és számítunk az ötleteikre, tapasztalataikra. Ezt az OE nem tudja megcsinálni és gondolom nem is célja-de mondjuk akkor ez egy kérdés hozzád, hogy közgyűlések környékén lévő szakmai fórumokra mehetnek-e nem őv-k, vagy "közcserkészek"?
Van egy csomó potenciál a cserkészekben, amit ki lehet aknázni és én azt gondolom, hogy ezt legjobban úgy lehet, ha részesévé tesszük őket a dologknak. Innét a piramis közepéről azt látom, hogy vannak jópár éve lefektetett elvek, szempontok és ezekben mozgunk. Egy banális példa: csináluk a népdaléneklési versenyt-tudtommal cserkészeknek és már nem egyszer öcsém nem cserkészosztálytársa nyerte meg. Miért? Lehet, hogy rossz példa, de úgy gondolom, hogy a cserkészeknek nem tekintik személyes ügyüknek, nem filolyhatnak bele, hiszen már jópár éve így megy. Én iylenekre gondoltam.
A Geszti Péter idézetre szeretnék reagálni annyiban, hogy nagyon szeretnénk konstruktívan hozzájárulni a dolgokhoz, ezért is csináljuk. remélem elindule ennek nyomán egy értelmes vita amiből majd születnek elképzelések.A konstruktív vitát hiányolom a cserkészetből-persze le kellene fektetni sok szabályt, de ha szélesebb körben lennének megvitatva dolgok, akkor nagyobb lehetne a merítési lehetőség egy egy programhoz, projekthez.
Nagyon örülök, hogy egy ilyen vitapartnerem lett, remélem folytatjuk majd még, mert nagyon kiváncsi vagyok a hivatalos álláspontra.

Tisztelettel: Huszár András-Bandriska

külképviselet 2007.12.12. 18:31:16

Üdv!
Szerintem arra célzott Andris - és erről szól az egész blog, az együttgondolkodás - hogy a leendő 2010-es projekt alakítóit mindazok közössége "termelje ki", akik a projekten ténylegesen dolgozni fognak, és ne egy olyan 4-5 fős szűk kör válassza meg őket (beadott papírok alapján), amelyik magába a táborba max a megnyitó ünnepségre fog lejönni, köszöntő beszédet mondani.
Tudom persze, hogy hierarchikus szervezet vagyunk, és a pályázatokban semmi kivetnivaló nincsen általában, és hogy azért szavaztuk meg az elnökséget a közgyűlésen, mert bízunk abban hogy jól döntenek majd.
Ebben a kérdésben náluk jobban szerintem csak maguk a projekten dolgozó vezetők tudnának dönteni - szerintem az lenne az ideális, ha ők emelnének pajzsra valakit, akire fentről rábólintana a vezetés - a bizalom jegyében.
A pályázatoknál mindig van egy győztes és csalódott, elkedvetlenült, moitivációjukat vesztett (rosszabb esetben sértődött) vesztesek.
2010-re szövetségünk minden erőforrását mozgósítani kell - és ezért ilyesmit szerintem nem engedhetünk meg magunknak. Olyan vezetés kell, akik mögé MINDENKI és TISZTA SZÍVBŐL felsorakozik.
El kell kerülni azt az "anyázást" és konfliktus-sorozatot, ami pl. a SIlesia körül is kialakult - nagyon szerencsés helyzet, hogy ez mára - külső körülményeknek is köszönhetően - rendeződött.
Nem biztos hogy máskor is ilyen szerencsénk lenne - jobb megelőzni az esetleges problémákat.

Dante 2007.12.12. 20:37:44

Érdekes dolgok ezek. Azt látom, hogy az MCSSZ "hivatalosan" ugyan hierarchikus, viszont a gyakorlatban ez egyre kevésbé érvényesül.

A kerületünkben például vért izzadunk, hogy minél több embert bevonjunk a "magas szintű" munkába, és nagyon nehezen megy. A választható tisztségekre a legritkább esetben van egynél több jelölt, ami azért ciki.

A valóságban ez szerintem úgy működik, hogy aki egy kicsit elkezd "nyüzsögni", valamit jól megszervez, van néhány jó gondolata, az azért az esetek jó részében "följebb" is lehetőséghez jut. Legalábbis az általam ismert helyeken. És a tolongás - sajnos? - egyáltalán nem túl nagy.

Az internet - web 2.0 - viszont valóban nagyon jó eszköz lehet arra, hogy még inkább "kilapítsuk a piramist", vagyis tényleg mindenki mindenkivel kapcsolatban állhasson. Amennyire tudom, az új cserkesz.hu pontosan ilyenfajta közösségi portál lesz, ahol a cserkészek gyártják a tartalmat, a hierarchiában betöltött helyüktől függetlenül.

Illetve erre már most is jó alkalmat adnak a listák, ahol aztán bárki elmondhatja, amit gondol.

Az országos konferenciára pedig emlékeim szerint egyáltalán nem csak segédtisztek voltak hivatalosak. Én magam is találkoztam olyanokkal, akik nemhogy st.-k, de még vezetők sem voltak.

Alacsonyabb szinten pedig csapata válogatja: vannak nagyon hierarchikus és nagyon "bevonós" csapatok, a jövő nyilván az utóbbi felé mutat, és - szerintem, szerencsére - a tendencia is.

Szotyi 2007.12.13. 20:22:12

Miközben a kezdő hozzászólást, és a kommenteket olvastam, azon gondolkoztam hogyan tudnám ezt megfogalmazni :) :

"A valóságban ez szerintem úgy működik, hogy aki egy kicsit elkezd "nyüzsögni", valamit jól megszervez, van néhány jó gondolata, az azért az esetek jó részében "följebb" is lehetőséghez jut. Legalábbis az általam ismert helyeken. És a tolongás - sajnos? - egyáltalán nem túl nagy."

Az én tapasztalatom éppen az ellenkezőjét mutatja, hogy felülről nem "érkezik" kellő számú kezdeményezés, alulról meg csak ötletek vannak, nincs aki a dolog élére álljon. a csapatunknál mostanra kábé elég jól ellett találva ennek az aránya...

kiváncsivá tettél a cserkesz.hu-val kapcsolatban :P a "valós" idősíkon van rá kilátás, hogy mikor lessz belőle valami? :)

mindenesetre ezt a blogot nagyon jó ötletnek tartom, de ha több ember lessz rajta ez a struktúra elég kényelmetlen lessz szerintem. sok komment és sok cikk esetén visszakereshetetlen, rendszertelen lessz.

Szotyi 2007.12.13. 20:38:38

rosszul fogalmaztam föntebb. az idézettel egyetértek, az alatta levő rész már más tészta. csak így félreérthető =(

Boldi1920 2007.12.24. 22:40:38

Kérdés:
Hogy telik a Karácsony?! :)


Drága barátaim, kedves Cserkésztestvéreim!

Ezúton kívánok Mindannyiótoknak Áldott, Boldog, Békés Karácsonyi ünnepeket!

\"Egy csillag fent az égen megállt, s nem megy tovább,
Isten elküldte hozzánk Megváltó egy Fiát!\"

Sok szeretettel:
Bolla Dániel-Boldi