Világháló cserkészei egyesüljetek!

Magyarország2010-Concordia2010

A Silesia 2008 és a Magyarországi még nevesincs tábor közös blogja, ahol az ötleteket, tapasztalatokat szeretnénk összehozni. Szeretnénk egy alulról szerveződő, legitim (nem csak az OE által legitimált) vezetőséget 2010-re!Ez ám a feladat. Hajrá!

Utolsó kommentek

 • LG 442: concordia.scout.hu/2008/10/21/concorida-riport/ (2008.10.21. 14:11) Egy hivatalos lépés
 • bAndriska: A report már az elnökség kezében van. Ők döntenek arról, h... (2008.10.21. 11:49) Egy hivatalos lépés
 • Ríl: " LG · concordia.scout.hu 2008.08.25. 20:25:39 A concordia... (2008.10.01. 17:50) Egy hivatalos lépés
 • tgabor433: Tényleg fura visszanézni a képeket. Nagyon érdekes, hogy t... (2008.09.30. 00:32) A táborhely képekben
 • Boldi1920: Hát Géza, elárulom, nem vagy ezzel egyedül. Főleg ha ránéz... (2008.09.27. 21:37) A táborhely képekben
 • Géza: Ej, de jó is most nézegetni ezeket a képeket! Meg visszae... (2008.09.23. 11:04) A táborhely képekben
 • Exp: hol érhető el a concordia 210 report? (szept. 1-én) (2008.09.01. 12:05) Egy hivatalos lépés
 • LG: A concordia 2010 Report 1.0 augusztus 31-én fog megjelenni. (2008.08.25. 20:25) Egy hivatalos lépés
 • külképviselet: Írhatnátok már valamit a Silesia-promócióról... Pangás van. (2008.08.24. 21:25) Egy hivatalos lépés
 • NDT: bpannival egyetértek, a név fura, de jó.:-) (2008.07.14. 15:10) Név-eredmény
 • Utolsó 20

Címkék

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Vitatéma No. 1 - International staff?

2007.12.09. 16:06 | külképviselet | 12 komment

Nos, akkor tessék felkötni a gatyát!
Kisegítendő a vizsgaidőszak gyötrelmeit nyögő szerkesztőtesókat ezúton szeretném belevágni az első téglát a 2010-ről folytatandó diskurzus eleddigi állóvizébe.

Mai témánk: mennyire jó ötlet a tábor szűkebb vezetőségének nemzetköziesítése?

Történelmi háttér: lényegében vadonatúj megoldásról van szó, amit szélesebb körben a lengyelek alkalmaznak először a Silesia 2008 során. A korábbi KKEu táborokban nemhogy a táborvezetőség, de még a tábortörzs nemzetköziesítése sem volt gyakorlat. A Carpathia 2001-ig bezárólag még IST sem létezett, külföldiek a táborokon csak résztvevőként vagy vezetőként vehettek részt. (Nem számítva pl. a határon túli magyarokat a Carpathia tábortörzsében, vagy a határon túli lengyeleket a SAN-on.)
Az IST intézménye KKEu táborokban tudomásom szernit a Tatracoron jelent meg elsőként. Hozzá kell tennem, itt már megjelent csírájában a nemzetközi staff is, de a szlovákok ebbe csak cseheket vontak be (így lett pl. Saddam barátunk a Tatracor biztonsági főnöke), akikkel semmi nyelvi nehézség nem korlátozta a közös munkát, emellett cserkészetük egy tőről fakad, így "cserkészkulturális" problémák sem léptek fel.

Mindazonáltal nekem személy szerint vannak bizonyos aggályaim a rendszer működőképessége kapcsán. Bár természetesen a puding próbája az evés, és úgy igazán okosak csak a Silesia után leszünk ezügyben, én már most hallottam "milyen jó ötlet, csináljuk majd mi is így" típusú megnyilvánulásokat magyar körökben, ezért szeretném, ha kicsit körbejárnánk a témát előzetesen is.

Módszertanilag ezt javaslom: megpróbálom alant összeírni az általam látott előnyöket és hátrányokat, aztán Ti majd mindezt ízekre szeditek. OK? Nos akkor.

Előnyök:
 • Semmi sem hoz úgy össze, mint a közös munka. Márpedig az egyik cél az emberek összehozása, és nem látom be, ennek miért ne kellene kiterjednie a csúcsvezetői szintre is.
 • A társszövetségek erőforrásai nagyságrendekkel jobban bevonhatók.
 • Pedagógiailag szvsz. előbbremutató egy olyan koncepció, hogy ezeket a táborokat a 4 szövetség közösen szervezi 2 évente, egy-egy országban és az adott ország szövetségének irányításával, mint az, hogy ezt a tábort 2 évente egy-egy visegrádi ország szövetsége rendezi meg a másik három ország cserkészei számára. Betoljuk egymás feneke alá a sámlit, csak üljenek rá és érezzék jól magukat? Vagy szervezzünk együtt, egymásnak tábort? Inkább az utóbbi.
 • Mindig lesznek emberek minden szövetségben, akik "benne vannak" a KKEu táborok szervezésében, nem kell mindig 0-ról indulni majd, ha 8 év múlva ránk kerül újra a sor. 8 év nagy idő, azalatt bőven lecserélődik egy-egy vezetői generáció a cserkészetben - így valamelyest biztosított az utánpótlás, a tapasztalatok átadása/átvétele.
 • Az egyes szövetségek igényei nagyságrendekkel könnyebben becsatornázhatóak a tábor vezetése felé.
 • nagy mértékben színesíthető a program.
Egyenlőre így csípőből ennyi jutott eszembe, mondjatok továbbiakat!

Hátrányok:
 • Sok esetben nehézkes kommunikáció. A személyes megbeszélések szinte felejthetők, marad egyedül az elektronikus kommunikáció. Ez nem feltétlenül elég.
 • Jelenleg még nem tartunk ott személyes ismeretségek szintjén, hogy külföldi vezetőket személyes tapasztalatok és kellő ismeretség alapján tudjunk felkérni. A szövetségeken keresztüli "emberfelhajtás" szvsz. nem feltétlen meggyőző módszer.
 • Sok külföldi vezetőt elég nehéz lenne az előkészítő fázisban bevonni - egyes területeken (főleg ahol a táborhelyhez kapcsolódóan a helyi szervekkel való napi kapcsolattartás szükséges) ez kifejezetten kizárt, még a tábor során is.
 • Specifikus magyar vonatkozású probléma a nyelvi izoláció. A szlávok megértik egymást "szlávul" - mi senkit, és minket senki. Az angollal pedig - valljuk be - többnyire gyatrán állunk - és a többi országok se sokkal jobban. Kérdéses, hogy ez az operatív közös munka során elég lenne-e, nem lenne-e napirenden a félreértés, félreírás, félreértelmezés. Szerintem sajnos igen.
 • Cserkészetünk "kultúrája", szervezeti, kommunikációs és működési mechanizmusai igen eltérőek. A szellemiség sem teljesen egyforma. Ez önmagában nem lenne baj, ha mindennek kellően tudatában lennénk - de sajna ehhez jelenleg nem ismerjük eléggé egymást. Lenne elég tolerancia bennünk ahhoz, hogy az ilyen téren esetleg keletkező félreértéseket vagy konfliktusokat kezeljük? Nem vagyok tuti biztos ebben...
Egyenlőre így csípőből ennyi jutott eszembe, mondjatok továbbiakat!

Várom az észrevételeket, kiegészítéseket, lehülyézéseket (ezt csak óvatosan és cserkésziesen :)), érveket és szempontokat!

Címkék: 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarorszag2010.blog.hu/api/trackback/id/tr13258005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ríl25 2007.12.09. 18:00:15

Na pont ilyesmi cikkeket vártam.
Érdekes a felvetés, egyébként már az is megérne egy vitát, hogy egy ISTnek milyennek kell lennie, azaz nem felső, de alsóbb szintű feladatkörökben mire lehet számítani, mit lehet elvárni nemzetközi emberektől. Pl. jamen nemtom mennyire igaz az a hír, hogy ezres nagyságrendben voltak olyan ISTsek akik nem mentek dolgozni. Ugyanakkor pl Orbison tudtommal keményen voltak fogva, és többet is vártak tőlük.

Ami a felsőbb vezetést illeti, jogosak az észrevételek.
Az előnyöket ugye nem kell elemezni, ez mind igaz. Sajnos a hátrányok is.


"Specifikus magyar vonatkozású probléma a nyelvi izoláció. A szlávok megértik egymást "szlávul" - mi senkit, és minket senki. Az angollal pedig - valljuk be - többnyire gyatrán állunk - és a többi országok se sokkal jobban. "

Nemzetközi vezetőktől pl lehetne magasabb szintű angol nyelvismeretet elvárni. Ez nyilván erősen csökkenti a jelöltek számát, de ez egy megoldás lehet. A szlovák szövetségben egyébként akadnak (részben) magyar származású emberek is akik tudnak magyarul, az ilyeneket is be lehet vonni. Tudom, ezek után viszonylag kevés ember marad a rostán, de nemzetközi vezetőségbe mennyi kell?

"Cserkészetünk "kultúrája", szervezeti, kommunikációs és működési mechanizmusai igen eltérőek. A szellemiség sem teljesen egyforma. Ez önmagában nem lenne baj, ha mindennek kellően tudatában lennénk - de sajna ehhez jelenleg nem ismerjük eléggé egymást. Lenne elég tolerancia bennünk ahhoz, hogy az ilyen téren esetleg keletkező félreértéseket vagy konfliktusokat kezeljük?"

Konkrét példákat tudnál írni, hogy mire gondolsz?

Boldi1920 2007.12.09. 20:22:54

Hmm, Subi, jó elgondolás.
Nos igen, a kérdés valóban elég összetett. Ha nemzetközi staff-ot szeretnénk az elég komplikált egy dolog a távolság, az idő és a kommunikáció szempontjából, ami azért valljuk csak be, jelentősen megnehezíti a tábor szervezését.
Viszont a dolgot cserkésziesen megközelítve ezzel lehet igazán nyitni a másik felé, igazi kapcsolatokat kiépíteni. Valamint sok kicsi sokra megy, tehát nemzetközi staff-al különböző ötletek merülnének fel, amiket ha megvalósít az ember, az segít a nemzetközi kapcsolatokon (néhány esetben a kapcsolatok konszolidáloásában). Teszem azt egy idelátogató külföldinek nem kicsi örömet okozna az, ha saját kultúrájának egy részét pillantaná meg egy ilyen táboron és emiatt elismerően tekint majd ránk, hogy ha esetleg nem is mi vagyunk az ötletgazdág, legalább pártoltuk azt.
De valóban, a dolgok lecsengését majd a Silesia után fogjuk tapasztalni.
Én adnék egy esélyt a próbára, bár lehet, hogy olyan szinten, hogy csak a tábortörzs legyen nemzetközi (pont a szervezés miatt).

tgabor433 2007.12.09. 22:50:40

Hmm, tetszik a téma. :) Csak miért mindig ugyan azok szólnak hozzá? :(

Mielőtt elolvastam volna Subi 2 listáját, én is összeszedtem magamban az előnyöket-hátrányokat, és új nem jutott eszembe.


_@Reál:_
""Cserkészetünk "kultúrája", (...) eltérőek. A szellemiség sem teljesen egyforma. (...) Lenne elég tolerancia bennünk ahhoz, (...) hogy konfliktusokat kezeljük?"
Konkrét példákat tudnál írni, hogy mire gondolsz?"

Nekem ilyenek jutottak eszembe (Orbisos tapasztlatok alapján):
- Ördög útja tánc - jön a regáti gyerek hogy miért táncolunk román táncot?
- olyan érzés, mintha azért szúrnának ki velünk a szlávok mert magyarok vagyunk (Orbis, IST)
- a trianoni probléma értelmezése


_ad2: nemzetközi vezetés_
Kétségtelen hogy rajtunk kívül bármely 3 ország sokkal könnyebben alakít ki nyelvi problémák nélküli nemzetközi vezetőséget, tehát nekünk nagyon el kell gondolkozni ha effelé akarunk menni.
A felvidékiek bevonását azonban nagyon is támogatom, mert beszédproblémák nem lennének és jó(bb) rálátásuk van a cseh és szlovák cserkészetre is.


_IST_
Nem tudom mióta van IST, de tudtommal Gödöllőn pár ezres (10?) magyar cserkészhad látta el annak feladatait.
Szerintem amíg kezelhető számú IST-s van + jó vezetőik vannak + nincsenek értelmetlen munkafeltételek, addig nincs probléma.

külképviselet 2007.12.10. 17:49:32

Az IST kérdését most nem kívánom boncolgatni (megérne egy külön postot), egyenlőre a staffnál maradok.

Reál felvetésével és Gábor válaszaival kapcsolatban "cserkészkultúra" témakörben:

Egészen másra gondoltam, mint amiket Gábor írt - azok általános, történelmi hátterű kérdések, és nem a cserkészetünk külömbségei. (Egyébként marha jellemzőnek találom a magyar gondolkodásra, hogy ha bármilyen problémát elemzünk szomszédsági viszonylatban, az első reakció mindig ugyanaz: Trianon, illetve ezzel összefüggő kérdések, mint pl. hogy a drumuj magyar tánc-e vagy román, vagy hogy Hunyadi magyar volt-e vagy horvát és hasonlók. A második gondolatom pedig az volt: lám, ennyire nem ismerjük szomszédaink cserkészetét, hogy nem ismerjük a jellemző szellemiségbeli, "kulturális" eltéréseket. Zárójel bezárva.)

Konkrét felvetések:

-Alkohol/dohányzás kérdése a cserkészetben (a lengyeleknek ez központi probléma minden egyes külföldi cserkész rendezvényen - állandó botrányok és konfliktusok melegágya);
-Vallásosság kérdése a cserkészetben (pl. Csehország Európa második legateistább állama, ennek megfelelően cserkészetük sem nevezhető ájtatosnak - erre nálunk "harapnak" sokan);
-Eltérő felfogás programtéren - egyes, számunkra cserkészietlennek minősülő programok máshol "csont nélkül" átmennek és fordítva;
-Alakiság és formalitások kérdése (zászlószertartások és hasonlók);
...
Sorolhatnám.

Ilyen esetekben kérdéses számomra, hogy mondjuk egy nemzetközi elemekkel feldúsított 2010-es magyar felsővezetés közös nevezőre tudna-e jutni - elsősorban az olyan magyar vezetőkre gondolok, akiknek nincs nagyobb nemzetközi/regionális tapasztalata, de a tábor szervezésébe bevonjuk őket, mert nincs elég tapasztalt ember, vagy mert ő van helyben (Pécsett vagy akárhol). A magyar cserkészetben szocializálódott, nemzetközi tapasztalat nélküli vezetők néha elég keményvonalasak tudnak lenni, és ilyeneket nem biztos hogy szívesen eresztenék össze a nemzetköziekkel.

ríl25 2007.12.10. 18:58:15


Az továbbra is érdekelne, h. maga a cikk témáját képző felső vezetés az darabra kb hány emberből állna, és ebből mennyi lenne a külföldi?
Könnyebb lenne úgy beszélni róla, ha ezt nagyjából tudjuk.
Érdekesek ezek a kultúrális eltérések a szövetségek közt. Erről eleve érdemes lenne írni egy önálló cikket, és mind a négy nyelven kiadni a résztvevőknek, vagy legalább a vezetőknek. pl. "Kulturális különbségek és hasonlóságok a V4 országok cserkészetében" címmel.
Ebben az összes ilyet ki kéne gyűjteni, és esetleg érdemes lenne a hasonlóságokat is, melyek mondjuk ezekben az országokban azonosak, és együttesen eltérnek a nyugati cserkészettől.
Pl. ezt a lengyel OH-csoport tilalmat sokan nem tudják idehaza, és mint cserkész-általános műveltség szerintem elvárható egy ilyen tábor résztvevőitől, de őv és afölött mindenképp, hogy tisztába legyenek egymás alapvető dolgaival. Ez persze nem oldja meg a problémát magát, hogy pl a lengyelek mit csináljanak amikor ingyen osztják a sört nekik, de azért segítene a megértésben.

külképviselet 2007.12.10. 22:57:21

Hogy hány fő a felsővezetés, az táborkoncepció kérdése, még nem tartunk ott. Hogy ebből mennyi a külföldi, szintén döntés kérdése - egyenlőre az alapvető kérdésnél tartunk - legyenek-e egyáltalán?
A V4 kézikönyv igen jó ötlet - lehet hogy fel is dobom majd a Silesia szervezőinek is, hasznos lenne az ilyesmi.
Amit a sörös példával írsz, azt tartom konkrét konfliktushelyzetnek, amit a "kulturális" eltérések okoznak. Épphogy elejét kell venni annak, hogy ilyenek egyáltalán kialakuljanak - pl. nem osztani ingyen (vagy akár fizetős) sört.
Ilyenkor lép fel aztán az olyan probléma, hogy pl. hogy hozol közös nevezőre egy alkoholtilalom alatt álló lengyel kontingenst egy cseh nemzeti "foodhose"-szal, ami sör (abszolút cseh nemzeti identitás-alapkő) nélkül nem is képzelhető el (legalábbis a csehek számára). Ilyenkor könnyebb azt mondani, hogy lengyel staff van, lengyel tábor, mi döntünk, alkoholmentes lesz. Ha a staff (és a tábor) nem 100% lengyel (mint most a Silesia kíván lenni), akkor viszont ez nem ilyen egyszerű ugyebár. Épp ilyesmike utaltam az egész témafelvetéssel.
Képzelj el egy hasonló helyzetet Magyarországon, mondjuk a misékkel/istentiszteletekkel. Elhajtod-e géppisztollyal az ateista cseh cserkészt is, vagy pedig azt mondod nem kötelező, de akkor esetleg a fél magyar kontingens se akar majd elmenni?
Wááágjátok remélem a problémakört....

Szotyi 2007.12.11. 11:41:35

Előszöris a james ISTs lógásokról annyit, hogy igen, szerintem legalább az emberek fele nem ment el, es emiatt néhány leszúrást/elmaardt programot is kaptunk, de ez azért nem olyan egyszerű... Az angolok nem éppen barátiasan álltak hozzá a munkákhoz már alapbol se, és az egyre növekvő lógás miatt ez a probléma csak nőtt :) És az angolok szúrtak el vmit a nem dolgozik ne is egyék rendszernél. De azért nem volt fair ^^

Szerintem a nemzetküzi staff jó ötlet, de csak akkor ha az elképzelések, a szabályok, és a "ki az úr a háznál" levan fektetve... nem mintha ez ujdonság lenne, de ha mindenki tudja hogy miről van szó, csak nem lessz freestyle belőle. Nem cserkész nemzetközi táborban, bár messze nem 3k fős volt, ez működött és sose volt belőle gond. Pont cserkészeknél lenne? :)

A Jameknek,(főleg ennek) az az egyik fő célja, hogy megismerjük egymás kultúráját. Ha mi szervezzük, akkor az magyar cserkésztábor lessz, és ha azt mondod hogy nincs alkoholizálás, akkor egy nemzetközi staff is túl fogja élni, hogy alkoholmentes sör lessz a cseheknél. Szép és jó hogy együtt ötletelünk, és dolgozunk vmin, de mi szervezzük, az utolsó szó a miénk.

Épp azért jönnek hogy megismerjenek minket, a cserkészuetünket. Nem azért, hogy azt egyék-igyák-csinálják amit otthon. Lehet csak én vagyok túl naiv, de ezt vhogy nemis értem miért kell ilyenen problémázni :)

A misét meg belerakjuk egy ceremónia közepére, és máris mindenkit lehet rá kötelezni ha ezt szeretnénk.

A kultúrális különbség már nagyobb gond, bár ez interneten, kultúrált beszélgetés közben történt, nem tudom tolerálni, ha egy szlovák le hülye mongoloz, és kioktat a saját történelmemből. Amíg mást tanulunk történelem órám... nemtudom, erre ötletem sincs :P

A kommunikációüs gondok és satöbbi, amit az Andris felsorolt... egyetértek, de szerintem egy nemzetközi staff színesebbé tudná tenni a jamboreet, és néhányí külföldi igényt etc-t is jobban ki tudnánk elégíteni.

bAndriska 2007.12.11. 20:43:30

Igen sok problémát felvet a kultúra. Mi magyarok kb állandóan gyanúval élünk, hogy mi kivül állunk a szláv tengeren és a világ népeinek nagy része nem szeret minket és ez különösen igaz a Kárpát-medencére. Azt gondolom, hogy a mi gondolkodásunknak épp akkora csavart kéne vennie mint akár a lenygeleknek az alkoholmentes sör kérdésében. Személy szerint is érintve vagyok a nemzetközi staffban. Ott már kezdődhetnek kialakulni kapcsolatok a jövőt illetően. Subi beszélt arról, hogy még nincs kialakult nemzetközi kapcsolatrendszerünk amely többnyire lehetővé tenné ezt. A lengyelek frankón megtették az első lépést a jég feltörésében, mert nem hiszem , hogy nem volt lenygel személy erre a posztra-meg azt sem hiszem, hoghy személyem döntötte volna el a kérdést.
Ez nagyon alőra mutató kezdeményezés. 2010 tekintetében(majd a tapasztalatok értékelése után) szerintem akorá 30%is lehet a tábor törsznek a v4 országokból.
De erre majd 9 hónap múlva visszatérünk.

José 2007.12.21. 13:03:50

Sziasztok!

Én csak a saját tapasztalataimra tudok hagyatkozni, amikor azt mondom, hogy a személyes kapcsolatot semmi sem pótolja.
Egyszerűen nem működik a távolból sem a cserkészkedés, sem a szervezés. Az I. ker nagytábor szervezésénél szerintem pótolhatatlan volt a havi egy cspk találkozó.

Más oldalról közelítve a dolgot, egy ilyen program számomra egy kicsit rólunk is szól. Ha nem tudunk egyedül megszervezni egy programot, akkor miért csináljuk? (Tudom, itt nem áll fent ez a probléma.) Én - részben - ezért nem akartam bekapcsolódni a protestáns fenntartású csapatommal a Városmisszióba, pedig a szomszéd plébániáról hívtak. Egyházi szinten ez elől - nagyon helyesen - mereven elzárkóztak.

A harmadik szempont, ami nekem a külföldi vezetők bevonása ellen szól, az az, hogy általában ezekről a srácokról nem tudunk semmit. Persze, jó fejek, és tök jó volt együtt a dzsemen/orbison/Burkina Fasoban. De tudunk-e valamit az otthoni munkájukról? Ha bárkit meg akarunk hívni, először kérdezzük meg a vezetőjét.

(Csak halkan jegyzem meg, ezt itthon is elvárnám.)

José
304.

külképviselet 2007.12.21. 21:28:33

Szerintem kb mostanra kezdünk abba a fázisba érni a regionális együttműködésben, hogy kialakulóban vannak a hosszabb távú személyes ismeretségek. Akiket a lengyelek most a Silesia kapcsán felkértek a staff különféle középvezetői pozícióiba, azokat már mind régebb óta ismerik - és nem csak egy egyszeri akcióról, jamről vagy Orbisról, hanem hosszabb ideje, több projekt óta.
Ami meg a csapatokban végzett munkát illeti, az szerintem ebben az esetben:
1) egyrészt másodlagos (itt nem hosszú távú szövetségi vezetői pozícióról van szó, ahol ez elvi kérdés - mondjuk hozzáállás szempontjából fontos lehet, de azt ismerjük már a potenciális jelölteknél)
2) másrészt kialakulóban vannak annak a csatornái is, hogy "lekáderezzük" az egyes embereket létező és megbízható kapcsolataink révén.
Ezt a kérdést én inkább onnan fognám meg, hogy a tábor egészének jó-e ha vegyes a staff, és nem onnan, hogy mi mennyire vagyunk tökösek vagy töketlenek és mennyire szorulunk rá.
José, én nem kétlem hogy egyedül is meg tudnánk csinálni (megcsináltuk 2001-ben is, és méghozzá jól), de ha jobb úgy ha vannak külföldiek is, akkor miért ne legyen jobb?

Nagyi 2008.05.02. 21:39:35

Rovid komment: kezdem a szemelyes velemenyemmel nem annyira elvontan, inkbabb gyakorlatiasabb oldalrol megkozelitve.
A Lengyel probalkozas igen igeretes es orvendetes, de eppen fent emlitett problemak miatt mindossze olyan feladatokat biznek kulfoldiekre, amik a tabor alatt, illetve kozvetlenul elotte elvegezhetok. Avagy tamogatom egy nemzetkozi tabortorzs letrehozasat. Tovabba a vezetosegben is jo volna ha az egyes posztok vezetoinek volnanak segitoi mas orszagokbol, de a felelosseget nem helyeznem rajuk.
Mondok egy peldat (bocsanat a sajat szempontombol irom) Hihetetlen segitseg lehet pl a forrasteremtonek egy cserkeszvezeto szlovakiaban aki kapcsolatban van a Visegradi alappal, beszel szlovakul es eppen Pozsonyban van, netalan meg dolgozott is az uccso szlovak nagytabor forrasteremtesen, de nem, nem kernem fel ot forrasteremtes felelosnek. Legyenek nemzetkozi segitok a kulcsfontossagu posztokon is (akar helyettes formalyaban) de a vezetok, a felelosok legyenek magyarok akiknek kozvetlen kapcsolatai vannak a felsovezetessel, hiszen a taborszervezes utolso pillanataiban a dolgok nagyon gyorsan valtoznak es rengeteg alkalommal pl a program valtozas hatassal lehet az egesz rendszerre. ilzen esetben negyon gyors es pontos egyeztetesre van szukseg. Tudom hogy a carpathia nem a legjobb pelda a szervezesre (nem a szervezok oldalarol, hanem a kezdes idopontja volt tul kesoi) de minden ilyen taborban az utolso honapok irgalmatlan kommunikacios igennyel birnak. Az elektronikus kommunikacio olcso es hala istennek megbizhato, de nem gyors elegge. Nem lehet egy tabort E-mail-ekkel szervezni. Telefonalni kell. Azt pedig valahogyan nehezen tudom elkepzelni, hogy telefonon keresztul a szlovak, cseh, lengyel barataink szivesen csevegnek orakat a problema megoldasarol, fuszerezve ezt a nyelvi nehezsegekbol fakado felreertesekkel. Most ennyi

tgabor433 2008.05.28. 13:52:21

Idézet a lengyel IST listáról, ahol lényegében bevallják, hogy nehéz nemzetközileg együtt dolgozni: "And to all Polish people - I would like to ask you to not compare Kielce and Silesia, because this is completly different event - here not only one region, even not only one country is organising everything, because we asked also scouts from Hungary, Czech Rep. and Slovakia to help us in organisation...
And we all hope that this will help to make this event as great as we would ike it to be."